Montering av elhissar i 900

Här har vi sparat trådar som svarar på standardfrågor samt guider.
Vill du bidra med material till denna del posta din tråd som vanligt i lämplig del av forumet och skicka sedan ett PM till någon av moderatorerna.
Användarvisningsbild
Martin G
Van forumsanvändare
Inlägg: 1922
Blev medlem: 06 jul 2008, 18:50
Kör: 940 Dual Fuel 1994
Ort: Uppsala

Montering av elhissar i 900

Inlägg av Martin G »

Diskussion om denna FAQ i originaltråden:
http://www.forum.7900klubben.se/viewtop ... 26&t=68426" onclick="window.open(this.href);return false;

How-to: Montera elhissar i Volvo 900 1992+

Bild

Beskrivningen avser Volvo 900-serien (dvs. 940 & 960 1992-1998 med glidskenor, ej årsmodell 1991 då den årgången har samma hissar som senare varianter ur 700-serien)
Jag tar inget ansvar för om någon skadar sig eller skador på egendom etc, monteringsanvisningen är bara tänkt som en möjlig riktlinje. Allt sker på egen risk. Vissa skillnader mellan olika årsmodeller kan finnas.
__________________________

Detta behövs (elhissar runt om, gäller alla årsmodeller 92-98):

16 st. Blindnit ”popnit” Art nr: (kommer senare, köp gärna någon extra ifall man missar en nit)
4 st. dörrsidor för el-hiss (dvs. utan uttag för fönstervev) inkl. 4 st. paneler runt inre dörröppningen med uttag för strömbrytare.
Knappsatser runt om (med eller utan elspegelreglage)
4 st. elhissmotorer + mekanism (sitter ihop)
1 st. popnit-tång modell större, blindniarna har en större diameter än de standardsortiment som kan köpas på ex. Biltema
Bild

Beroende på årsmodell och/eller utrustning kan nya kabelhärvor behövas i dörrarna. Om bilen du skall montera hissarna i ex. redan har elspeglar behövs bara nya kabelhärvor bak etc. Detta kan enkelt kontrolleras genom att ta loss dörrsidan och kontrollera om kontaktstycken för elhissmotorer/strömbrytare finns i dörrens kabelhärva. Vissa årsmodeller har fördraget in i dörrarna, andra har bara fördraget till A/B-stolparna. Kablagen skiljer sig också mellan årsmodellerna! Tips är att ta hela elhiss-kittet från en donatorbil av samma årgång.
Bild
Skillnaden mellan kabelhärvorna; med elhiss till vänster, utan elhiss till höger.

I övrigt kan en mindre näbbtång, polygrip och borrmaskin vara bra att ha!

1 Börja med att koppla från batteriet.

2 Demontera dörrsidan genom att lossa högtalargallret + eventuell högtalare, varningslampans glas, tre vita plastclips undertill samt ett clips vid inre dörrhandtaget. Lossa kablaget till varningslampan och högtalarna innan dörrsidan lyfts bort helt. Lossa även div. plastskydd i dörren.

3 Veva ner rutan och lossa fönsterhissens fäste (blå-lila clips) vid fönsterrutans glidskenor. En näbbtång är till god hjälp här.


4 Lyft ut rutan.


5 Nu är det dags att byta kabelhärvan i dörren (om så behövs). Detta görs (Bak, fram är kontaktstycket svart och avlångt, och försvinner ut genom a-stolpen) genom att lossa A resp. B-stolpspanelen (sitter med 2 st. torx + plåtbleck (B)) Innanför panelen sitter en svart täckkåpa i 2 st. torx som lossas.
Bild
Lossa därefter det vita kontaktstycket och lirka ut det genom b-stolpen.
Bild
Därefter måste fönsterrutans styrskena i dörren lossas (den klämmer åt kabelhärvan). Detta gör enkelt genom att lossa 2 st. 10mm skruvar på dörrens insida mot B-stolpen.
Bild
Lossa sedan alla kontakter övriga kontaktstycken i dörren (C-lås, högtalare, varningslampa) och lirka ut dem mellan dörren och b-stolpen.
Bild
Montera den ”nya” kabelhärvan i omvänd ordning. Glöm inte bort att återmontera styrskenan!


6 Nu är det dags att demontera den gamla manuella fönsterhissen. Borra bort de 4 gamla popnitarna. Detta görs med en borr som är något mindre än själva hålet som popniten sitter i för att inte råka borra upp ett för stort hål i dörren.
Bild
Fram lossas även 2 st. 10mm muttrar för en glidskena till hissmekanismen.


7 Sänk ner hissmekanismen genom hålet längst ned. Detta kan vara lite knepigt, men med rätt vinkel går det problemfritt.
Bild
Montera den nya hissmekanismen i omvänd ordning. Observera att i bakdörrarna är hålen som popnitarna skall sitta i inte desamma som för den manuella hissen. Innan popnitningen påbörjas bör elektroniken funktionstestas så att allt fungerar som det ska. (tråkigt om man monterat en defekt hissmotor och upptäcker det först senare).
Bild8 När hissen är på plats och fungerar som den ska och löper problemfritt i sina skenor, är det dags att montera rutan igen. Vid monteringen kan en mindre polygrip vara till hjälp när de blå-lila clipsen ska monteras igen. Det kan vara bra att ha några extra clips till hands då dem gärna vill spricka.


9 Montera dörrsidan & plastskydd – koppla på batteriet –klart!
Bild

Har ni kommentarer eller synpunkter så säg till!
MVH Martin Kör Volvo med BIOGAS: 944 -94, 855 -96 ,855 -97, V70-06 http://www.garaget.org/MartinG

Frågor om Volvo Bi-fuel? Skicka ett PM!
Auktoriserad gasbilverkstad spec. Volvo 1994-2008 www.sustainabil.se